Her gün Aile Sağlığı Merkezimize onlarca kişi çeşitli taleplerle müracaat ediyor. Muayene olmak, sağlık raporu çıkartmak, aşı, izlem, tahlil bu başvurulardan bazıları. Bazen "Hocam tahlil yaptırmaya geldim" şeklinde konuya girenler oluyor, bazen de "Hocam ne var ne yok işaretle" diyen oluyor. Öncelikle laboratuvar hizmetinin doktora yardımcı bir hizmet olduğunu söyleyelim. Yani doktor muayenesini yapar, hastayı dinler şüphe duyduğu noktalarda tahlil/tetkik/röntgen'e başvurabilir. Yani bu tamamen doktorun inisiyatifinde bir durumdur. İşaretlenen her tahlilin bir maliyeti vardır. Suyu israf etmiyor, paramızı nasıl çarçur etmiyorsak tahlil kitlerini de israf etmeden en doğru biçimde kullanmalıyız.
Doğru olan hastanın şikayetlerini anlatması, muayene neticesine göre tahlil yapılacaksa hekimin karar vermesidir.
Bazı tahliller sık aralıklarla bakılsa bile değişmez. Değişim uzun sürede gerçekleşir. Mesela Bazı hormonlar, HbA1C, Kolesterol, Trigliserit, Hemoglobin gibi tahlillere 3-6 ay aralıklarla bakmak gerekir.
Unutulmaması gereken bir hususta laboratuvar tahlillerinin kurumun yapısına göre farklı olmasıdır. Yani Aile Sağlığı Merkezlerinde laboratuvar yoktur, alınan kanlar ring araçlarla laboratuvar olan merkezlere taşınmaktadır. Bu sebepten bazı kan parametreleri uzunca süre bekleme ile yanlış sonuç verdiğinden o parametrelere ASM lerde bakılamamaktadır. Kurum büyüdükçe bakılan parametre çeşidi artar. Yani 1. basamak sağlık kurumu ile 2. basamak sağlık kurumu aynı değildir, 3. basamak sağlık kurumu da hepsinden daha gelişmiş laboratuvara sahiptir.
Bazen da daha önce muayene olunan başka hekimin tavsiyesi ile başka hekime tahlil için başvuru yapılabiliyor. Bu durumlarda da yeni başvurulan hekimin yeniden değerlendirme yapması, uygun görürse istemesi doğrudur. Her hekimin uzmanlık alanı ve mesleği ortaya koyuş şekli farklıdır. O yüzden her hekim kendi yaklaşımına göre davranır.
Olayın birde yasal boyutu vardır, hekim imza attığı her şeyden sorumludur. Reçete olsun, tahlil olsun hekimi bağlayan durumlardır. Hiçbir hekim uygun görmediği şeyi yapmaya zorlanamaz, başka hekim tavsiye etmiş olsa dahi her hekim kendi bildiği ve inandığı işlemi yapar.
Evlenmek üzere başvurup, mecburi olan tahliller ve istisnaları ayrı tutuyoruz, Tahlil konularında Daha detaylı bilgiyi Aile hekiminiz verecektir.
Sağlıkla kalın, sağlıklı kalın..
Comentários